Stressvrij studeren: 10 tips voor het omgaan met examens en toetsen

Stressvrij leren

We hebben het wellicht allemaal wel eens ervaren: stress voor een aankomende toets of schoolexamen. Een aantal leerlingen ervaart af en toe stress, bijvoorbeeld bij belangrijke toetsen, maar een aantal leerlingen ervaart altijd stress. Stress kan weer invloed hebben op je gemoedstoestand en uiteindelijk ook weer op je schoolprestaties. Wellicht presteer je daardoor minder, waardoor je de volgende keer extra stress zult ervaren. Op deze manier blijf je in dezelfde vicieuze cirkel hangen.

Stress en zenuwen zijn normaal, echter kan te veel stress je prestaties beïnvloeden. Gelukkig zijn er manieren om stress te beheersen en met zelfvertrouwen je examens en toetsen tegemoet te treden. Hier zijn 10 waardevolle tips om stressvrij te studeren en te excelleren tijdens je toetsen.

  1. Begin op tijd: Wanneer je de avond van te voren begint met leren voor een toets is het logisch dat je stress zult ervaren. Begin op tijd met je voorbereiding. Je kunt de stof bijvoorbeeld in kleinere stukken verdelen, waardoor je niet in een keer heel veel stof hoeft te leren.
  2. Maak een studieplanning: Het maken van een planning is ontzettend belangrijk. Het zorgt voor overzicht, maar ook voor structuur. Moeite met plannen? Hier kun je uitgebreide tips vinden.
  3. Neem regelmatig pauzes: Niemand trekt het om uren achter elkaar te leren. Het is ontzettend belangrijk om regelmatig pauzes in te lassen. Je kunt jezelf ook belonen met pauzemomenten. Wellicht is de pomodoro techniek iets voor jou!
  4. Gebruik actieve leermethodes: Je kunt bijvoorbeeld flitskaartjes gebruiken, samenvattingen maken, online uitlegvideo’s bekijken of de stof aan een klasgenootje of ouder uitleggen.
  5. Voeding: Het is belangrijk dat je gevarieerd eet. Sla je ontbijt, lunch en avondeten niet over. Niemand kan zich goed concentreren met een hongergevoel. Tussendoortjes en het regelmatig drinken van water is ook erg belangrijk! Vermijd producten met een hoog cafeïnegehalte, zoals energiedrankjes.
  6. Slaap voldoende: Uitgerust zijn is ontzettend belangrijk. Slaap is essentieel voor je concentratie, maar ook voor je geheugen. Zorg vooral voor voldoende rust in de dagen voorafgaand aan je toetsen of examens.
  7. Postitiviteit: Het klinkt misschien stom, maar een positieve mindset helpt echt! Probeer negatieve gedachtes te vermijden en zeg tegen jezelf dat je het kunt en dat je voldoende bent voorbereid. Ga desnoods rechtop voor de spiegel staan en zeg het hardop tegen jezelf.
  8. Ademhalingsoefeningen: Wanneer je echt merkt dat je veel stress en paniek ervaart kun je een aantal ademhalingsoefeningen toepassen. Simpele ademhalings- of meditatie oefeningen kunnen je helpen te ontspannen en je zenuwen onder controle te houden. Hier kun je een aantal oefeningen terug vinden.
  9. Vermijd lastminute voorbereidingen: Het is echt beter om een goede nachtrust te krijgen dan de hele nacht opblijven om te blijven doorleren. Dit kan juist leiden tot verwarring en vermoeidheid.
  10. Vraag om hulp: Wanneer je er niet uitkomt is het belangrijk om hulp in te schakelen. Vraag hulp aan je ouders, klasgenootjes of een leraar. Wanneer je de stof (beter) begrijpt, zorgt dit vaak voor minder zorgen en stress.

Onthoud dat examens en toetsen een kans zijn om te laten zien wat je weet, niet om te bewijzen wat je niet weet. Blijf kalm, houd jezelf in de hand, en vertrouw op je voorbereiding. Met deze tips kun je stress verminderen en met succes je examens en toetsen afleggen. We wensen je alvast heel veel succes!

Scroll naar boven

Plan een intakegesprek in ​