7 redenen waarom pauzes tijdens het leren goed zijn

Pauze

Leren of studeren kan vaak een intensieve en veeleisende bezigheid zijn, waarbij concentratie en focus van groot belang zijn. In dit streven naar kennisvergaring, vergeten leerlingen en studenten soms het belang van korte pauzes. Hoewel het idee van pauzes misschien tegenstrijdig lijkt aan het doel van leren of studeren, spelen ze eigenlijk een cruciale rol in het verbeteren van de algehele effectiviteit van het leerproces.

  1. Vermindering van vermoeidheid en verhoogde concentratie: Langdurig gefocust blijven op studiemateriaal kan leiden tot vermoeidheid en een afname van de concentratie. Korte pauzes bieden een kans om de geest te laten ontspannen en vermoeidheid te verminderen. Hierdoor kunnen leerlingen en studenten na de pauze met vernieuwde energie en een verbeterde concentratie terugkeren naar hun studiewerk. Uren achter elkaar leren zonder pauzes is dus niet een heel goed idee.
  2. Verbetering van informatieabsorptie en geheugenconsolidatie: Dit zijn nogal een aantal moeilijke woorden. Wij leggen het graag voor je uit! Studies tonen aan dat onze hersenen informatie beter kunnen absorberen (in jezelf opnemen) en consolideren (het samenvoegen van delen) als ze de kans krijgen om tussendoor even ‘na te denken’. Pauzes geven de hersenen de gelegenheid om de informatie te verwerken en te organiseren, waardoor het geheugen wordt versterkt.
  3. Stressvermindering en verbetering van het welzijn: Onafgebroken leren of studeren kan leiden tot stress en angst, wat op zijn beurt de effectiviteit van het leren kan verminderen. Pauzes fungeren als een welkome ontsnapping aan deze stress, waardoor leerlingen en studenten een moment van ontspanning krijgen. Dit draagt bij aan het algemene welzijn en de mentale gezondheid van de leerling of student.
  4. Bevordering van creativiteit en probleemoplossend vermogen: Pauzes kunnen een vruchtbare grond zijn voor creativiteit. Tijdens het leren of studeren wordt de geest enigszins beperkt door specifieke informatie en concepten. Pauzes bieden de mogelijkheid om ‘out of the box’ te denken, wat kan leiden tot innovatieve ideeën en een verbeterd probleemoplossend vermogen.
  5. Verbetering van de algehele productiviteit: Ironisch genoeg kan het nemen van pauzes de algehele productiviteit verhogen. Leerlingen of studenten die regelmatig korte onderbrekingen inlassen, behouden vaak een consistente werkstroom en bereiken meer dan degenen die zichzelf dwingen om langdurig te blijven zitten zonder pauze.
  6. Optimalisatie van de gezondheid van lichaam en geest: Fysiek actief zijn tijdens pauzes, zelfs als het maar een korte wandeling is, kan de bloedcirculatie verbeteren en de spanning in spieren verminderen. Dit draagt niet alleen bij aan de fysieke gezondheid, maar ook aan de algehele mentale gesteldheid van een leerling of student.
  7. Pauzes als motivator: Het vooruitzicht van een korte pauze kan fungeren als een krachtige motivator. Het stellen van haalbare doelen voor een studieperiode met de beloning van een pauze kan leerlingen of studenten helpen gemotiveerd te blijven en effectiever te studeren.

Concluderend kunnen pauzes worden beschouwd als investeringen in de effectiviteit van studeren. Ze dienen niet alleen als adempauzes voor vermoeide geesten, maar spelen ook een integrale rol bij het verbeteren van concentratie, het bevorderen van creativiteit, het verminderen van stress en het optimaliseren van de algehele leerervaring. Het is essentieel dat leerlingen en studenten erkennen dat pauzes geen tijdverspilling zijn, maar eerder een strategie om het meeste uit hun studietijd te halen. Het vinden van de juiste balans tussen werk en rust kan een cruciale factor zijn in het bereiken van succes.

Maar hoe pak ik dit in de praktijk aan?
Het is natuurlijk wel van belang dat je studietijd langer is dan je pauzetijd. Wanneer je een half uurtje leert of studeert en vervolgens een uur pauze neemt zal dit niet zo effectief zijn. Een methode die je kunt proberen toe te passen is de Pomodoro Techniek. De Pomodoro Techniek is een echte time management klassieker. De Pomodoro werkt met tijdsblokken. 25 minuten studeren en 5 minuten pauze. Na vier blokken (één Pomodoro) neem je een langere pauze van 30 minuten. Dit ziet er dus als volgt uit:

– Eerste 25 minuten studeren
– Eerste 5 minuten pauze
– Tweede 25 minuten studeren
– Tweede 5 minuten pauze
– Derde 25 minuten studeren
– Derde 5 minuten pauze
– Vierde 25 minuten studeren
– Langere pauze van 30 minuten

Daarnaast zijn er nog een tal van andere methodes die wellicht fijn voor jou werken! Een tip is om tijdens het studeren je telefoon op te bergen in een andere kamer, zodat je ook niet afgeleid raakt en het maximale uit je studiemoment kan halen. Tijdens de pauzes kan je deze weer tevoorschijn halen om je hoofd even leeg te maken.

We wensen je heel veel succes tijdens het leren en hopen uiteraard dat je wat aan bovenstaande informatie en tips hebt gehad!

Scroll naar boven

Plan een intakegesprek in ​