Plannen: 7 tips, waardoor jij leert plannen als een pro

Plannen

De kunst van het plannen  
Plannen is een tool die je de rest van je leven zult gaan gebruiken. Of het nu tijdens je middelbareschooltijd is, tijdens je vervolgstudie of bij het reilen en zeilen van je toekomstige gezinsleven. Plannen is ontzettend handig, omdat het je overzicht geeft, structuur, maar bovendien ook de nodige rust.  

Niet iedereen is zo’n natuurtalent bij het maken van een planning. Sommige jongeren of zelfs ouderen moeten dit leren. Het is een vaardigheid die je kunt leren en verfijnen. In deze blogpost zullen we de kunst van het plannen verkennen en enkele praktische tips delen, zodat ook jij een masterplanner kunt worden!  

Waarom is plannen nu eigenlijk zo belangrijk?  
Ook aan het maken van een planning zijn we tijd kwijt, dus wat is er nou eigenlijk zo fijn aan het maken en hebben van een planning? Als allereerst geeft een planning je een duidelijke richting. Het stelt vast wat je moet doen, wanneer je het moet doen en hoe je het moet doen. Handig toch? Daarnaast zorgt het vooruitplannen vaak voor minder stress. Bovendien houdt plannen je gefocust op je doelen. Het helpt om prioriteiten te stellen en stappen te zetten in de richting van wat je wilt bereiken.  

  1. Op wat voor manier wil je plannen?  
    Bepaal eerst op wat voor manier je wilt gaan plannen. Koop je een ouderwetse weekplanner en ga je met pennen en markeerstiften aan de slag of kies je ervoor om alles online te doen? Je hebt verschillende soorten apps om mee te plannen, maar je kunt ook iets simpelers als Google Agenda gebruiken. Ook bij online planners kun je vaak gebruik maken van verschillende kleuren, zodat je alles gemakkelijk kunt categoriseren.  
  2. Taken opdelen
    Grote taken kunnen heel overweldigend zijn. Hak grote taken daarom in stukjes, zodat het behapbaar blijft. Als je van tevoren al weet dat §3.1 van wiskunde een lastige is, breek je de paragraaf op in twee delen. De ene dag maak je het eerste deel en de andere dag het tweede deel. Zo behoud je ook makkelijker je motivatie!  
  3. Overzicht met deadlines
    Maak een duidelijk overzicht met je deadlines. Al je een belangrijke afspraak hebt, een toets datum krijgt of je krijgt tijdens de les nieuw huiswerk, schrijf het dan meteen in je planner of agenda! Zo kun je de deadline niet vergeten. Daarom is het belangrijk dat je je planner niet vergeet. Vandaar dat het zo handig is om online te plannen, omdat je je telefoon of laptop vrijwel altijd in de buurt hebt.  
  4. Tijd per taak
    Schrijf per taak op hoeveel tijd je er ongeveer aan kwijt zult zijn. Dit zorgt voor een duidelijk overzicht. Vaak kun je wel inschatten hoeveel tijd je kwijt zult zijn aan het leren van een paragraaf voor aardrijkskunde en het maken van een aantal opdrachten voor Frans. Omdat je van jezelf weet welke vakken je lastiger vindt en welke vakken juist goed gaan, is het logisch om iets meer tijd in te plannen voor de vakken die je lastig vindt, omdat je daar hoogstwaarschijnlijk wat langer over zult doen.  
  5. Prioriteren
    Prioriteer taken! Niet alle taken zijn even belangrijk. De toets Nederlands, waar je op dit moment slechts een 5,4 voor staat is heel wat belangrijker dan de opdracht die je moet inleveren voor geschiedenis waar je een 7,5 voor staat. Identificeer welke taken de hoogste prioriteit hebben en focus je daarop.  
  6. Realistisch
    Wees realistisch. Plan niet te veel op één dag. Als je een schooldag hebt tot 4 uur en daarna ook nog eens voetbaltraining, kun je die dag niet te veel schoolwerk inplannen. Dit is makkelijk te overzien wanneer je één of zelfs twee weken vooruit plant. Wellicht volg je bijlessen of huiswerkbegeleiding. Probeer zo veel mogelijk in te plannen en te doen op die momenten, daar is het immers voor bedoeld!
  7. Flexibel plannen
    Plan niet te strak en blijf flexibel. Het leven is en blijft onvoorspelbaar, waardoor plannen soms moeten worden aangepast. Daarnaast kom je er soms gaandeweg achter dat je langer doet over een opdracht dan je van tevoren had ingeschat. Reserveer dus altijd wat tijd vrij, zodat je plannen kunnen wijzigen of uitlopen.  
  8. Ontspanning
    Het is ook belangrijk om vrije tijd in te plannen. Ontspanning is namelijk belangrijk én maakt het leven een stuk plezieriger! Plan je sportactiviteiten, afspraken met vrienden of verjaardagsfeestjes ook in. Misschien wil je soms gewoon even twee uur lang onbezorgd netflixen op de bank. Dat moet ook prima kunnen, toch?

Tot slot…  
Als je deze tips volgt word jij zeker weten een echte pro in het maken van een planning. Doe vooral wat voor jou fijn werkt! Misschien ziet jouw planning er voor anderen chaotisch en onoverzichtelijk uit, als jij het maar begrijpt! Vergeet niet je taak aan het einde af te vinken, want we kunnen niet ontkennen dat dit een heel voldaan gevoel geeft. Ik wens je ontzettend veel succes met het maken van een planning. Het zal een investering zijn, waar je de rest van je leven profijt van zult hebben!

Scroll naar boven

Plan een intakegesprek in ​