Huiswerkbegeleiding bij Hello Wolf: Een gids naar succes en zelfvertrouwen

Huiswerkbegeleiding

Huiswerkbegeleiding is een begrip dat steeds meer aandacht krijgt in onderwijsland. 34% van de ouders in het voortgezet onderwijs kiest voor huiswerkbegeleiding voor hun kind(eren). Kinderen vinden het vaak lastig om het overzicht te behouden. Ze volgen een behoorlijk aantal vakken waar ze niet alleen toetsen over krijgen, maar ook huiswerk voor moeten bijhouden. Huiswerkbegeleiding helpt ze om ervoor te zorgen dat ze bij lopen met huiswerk. Dit zorgt voor meer rust en creëert ook meer tijd voor ontspanning. Niet geheel onbelangrijk! Door het verbeteren van hun schoolprestaties ontstaat er vaak ook meer zelfvertrouwen. 

Huiswerkbegeleiding is een gestructureerde en georganiseerde vorm van onderwijsondersteuning buiten de reguliere schooluren. Het is gericht op het begeleiden van leerlingen bij hun huiswerk, het verbeteren van hun studievaardigheden en het vergroten van hun kennis. Bij Hello Wolf wordt de begeleiding gegeven door hbo en wo studenten met veelal een pedagogische achtergrond of ervaring in het geven van begeleiding die ook nog eens affiniteit hebben met de doelgroep.

Moderne technologie
Huiswerkbegeleiding is door de jaren heen geëvolueerd van eenvoudige klassikale sessies tot meer gepersonaliseerde en digitale vormen van ondersteuning. Deze ontwikkeling is sterk beïnvloed door veranderingen in het onderwijssysteem, technologische vooruitgang en een groter begrip van leerbehoeften.

De komst van computers en internet bracht een revolutie teweeg in huiswerkbegeleiding. Online bronnen en educatieve platforms begonnen hun intrede te doen. Leerlingen kunnen nu toegang krijgen tot studiemateriaal, videolessen en online docenten vanuit het comfort van hun eigen huis. Dit opende de deur naar wereldwijde connectiviteit en eindeloze educatieve mogelijkheden. Alleen al programma’s als WRTS, Quizlet en het talloze videoaanbod op YouTube is hier een voorbeeld van.

Voordelen van huiswerkbegeleiding t.o.v. andere begeleidingsvormen:  

 • Individuele aandacht  
 • Versterking studievaardigheden  
 • Zelfvertrouwen opbouwen  
 • Leermotivatie opbouwen  
 • Leren plannen  
 • Effectieve feedback  

Wie kan baat hebben bij huiswerkbegeleiding?  

 • Leerlingen die moeite hebben met het bijhouden van de lesstof en hun huiswerk
 • Leerlingen die last hebben van concentratieproblemen  
 • Leerlingen die hun studievaardigheden willen verbeteren  
 • Leerlingen met leerproblemen (faalangst) of speciale behoeftes  
 • Leerlingen die het lastig vinden om het overzicht te behouden en te plannen  

Tools en evaluatie
Tijdens de huiswerkbegeleiding proberen we de leerlingen tools te geven die de rest van hun schoolcarrière van pas zullen komen en die ze uiteindelijk zelfstandig in kunnen gaan zetten. Dit gaat vooral om het leren plannen, het prioriteren, timemanagement en het inzetten van verschillende leermethodes. Na elke les krijgt de ouder een lessamenvatting toegestuurd, zodat thuis goed op de hoogte is over de voortgang van de lessen. Evaluatiemomenten zijn ontzettend belangrijk, zodat we korte lijntjes kunnen en blijven houden.  

Onderwijsondersteuning, op wat voor manier dan ook, is niet meer weg te denken in de onderwijswereld. Niet alleen huiswerkbegeleiding, maar ook bijlessen, examentrainingen en non-cognitieve trainingen worden massaal ingezet om de leerlingen uiteindelijk te laten slagen. Zeker in de huidige wereld met de toenemende prestatiedruk, wordt er al veel van jongeren in hun tienerjaren verwacht. Hello Wolf probeert ze het juiste steuntje in de rug te geven op weg naar een fijne en toekomstige schoolperiode.  

Scroll naar boven

Plan een intakegesprek in ​