10 tips om je kind te ondersteunen met schoolwerk

Ondersteunen schoolwerk kind

We hebben het wellicht allemaal wel eens meegemaakt: je kind is thuis aan het zuchten en aan het zwoegen over exponentiële formules. Je wil je kind daar best mee helpen, maar je hebt zelf geen idee! De laatste keer dat je een wiskunde boek hebt aangeraakt was in de vorige eeuw. En hoe werkte dat kofschip ook alweer? Als ouder is het onmogelijk je kind bij elk vak te kunnen ondersteunen. Als je bepaalde stof kunt toelichten is dat natuurlijk alleen maar mooi meegenomen! Maar je kunt je kind ook op andere gebieden ondersteuning geven.

We zien in de praktijk vaak dat ouders een cruciale rol spelen in het ondersteunen van hun kinderen bij deze diverse schooltaken. Door effectieve ondersteuning te bieden, kunnen ouders helpen bij het ontwikkelen van de juiste studiegewoonten en het bevorderen van het zelfvertrouwen van hun kinderen. In dit artikel bespreken we enkele tips en strategieën om ouders te helpen hun kinderen te ondersteunen bij huiswerk en leren.

  1. Creëer een geschikte studieruimte: Een rustige en goed georganiseerde studieruimte is essentieel voor effectief leren. Help je kind bij het creëren van een plek waar ze zich kunnen concentreren zonder afleidingen. Zorg voor voldoende verlichting, comfortabele stoelen en een opgeruimde omgeving. Wellicht is hier de ruimte niet voor in je huis. Zorg dan voor een fijne en opruimde plek aan bijvoorbeeld de eettafel of in een andere kamer in het huis.
  2. Stel een vast schema op: Een consistent schema voor huiswerk en studeren kan kinderen helpen hun tijd effectiever te beheren. Stel samen met je kind een schema op dat rekening houdt met hun activiteiten, hobby’s en vrije tijd. Dit is ook een geweldige manier om hen te helpen prioriteiten te stellen.
  3. Bied positieve ondersteuning: Moedig je kinderen aan en geef complimenten voor hun inzet in plaats van alleen voor de resultaten. Positieve feedback kan hun zelfvertrouwen vergroten en hun motivatie stimuleren.
  4. Help bij het plannen en organiseren: Kinderen hebben vaak moeite met het plannen van hun taken en het organiseren van hun schoolwerk. Ouders kunnen hierbij ondersteuning bieden door te helpen bij het maken van een to-do-lijst, het inplannen van taken en het organiseren van benodigde schoolspullen. Tips voor het maken van een studieplanning vind je hier.
  5. Moedig onafhankelijkheid aan: Hoewel ouderlijke ondersteuning belangrijk is, is het ook van cruciaal belang om kinderen aan te moedigen onafhankelijk te worden in hun leren. Leer hen hoe ze zelfstandig problemen kunnen oplossen en zelfverantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun schoolwerk.
  6. Communiceer met docenten: Houd regelmatig contact met de mentor of docenten van je kinderen. Dit kan helpen bij het identificeren van eventuele problemen en het aanpakken van specifieke behoeften. Houd korte lijntjes, zodat eventuele toekomstige ‘problemen’ snel opgepakt kunnen worden.
  7. Stimuleer een liefde voor leren: Laat je kinderen zien dat leren ook leuk kan zijn. Moedig ze aan om te lezen, nieuwe interesses te ontwikkelen en nieuwsgierig te blijven. Breng samen tijd door in musea, bibliotheken en andere educatieve omgevingen.
  8. Wees geduldig: Soms kunnen kinderen gefrustreerd raken of het gevoel hebben dat ze falen. Wees geduldig en begripvol. Het is belangrijk dat je kinderen weten dat ze op jouw steun kunnen rekenen, zelfs als ze het moeilijk hebben of een slecht cijfer halen, terwijl ze wel voldoende inzet hebben laten zien.
  9. Zorg voor een goede balans: Hoewel huiswerk en studeren belangrijk is, is het ook essentieel om een gezonde balans te behouden. Moedig je kinderen aan om deel te nemen aan buitenschoolse activiteiten, tijd door te brengen met vrienden en voldoende te rusten.
  10. Onderwijsondersteuning: Soms heb je als ouder gewoonweg niet de tijd om je kind de juiste ondersteuning te bieden. Dan kan het uitbesteden, mocht het budget er zijn, een ideale oplossing zijn. Huiswerkbegeleiding of bijlessen zijn twee begeleidingsvormen die jouw kind de juiste ondersteuning kunnen geven.

Het ondersteunen van je kinderen bij huiswerk en leren is een belangrijke rol voor ouders. Door deze tips en strategieën te volgen, kunt je je kinderen helpen bij het ontwikkelen van goede studiegewoonten en het bereiken van succesmomenten, terwijl je ook hun liefde voor leren bevordert. Samenwerken met je kinderen en hun individuele behoeften begrijpen is de sleutel tot een succesvolle ouderlijke ondersteuning bij huiswerk en leren.

Scroll naar boven

Plan een intakegesprek in ​